Sundsvall - Årets stadskärna 2021
Inför Sundsvalls stads 400-årsjubileum har man bildat ett stadsutvecklingsbolag.
Bolaget som ska arbeta för stadsutveckling i Sundsvalls stadskärna är bildat av På stans näringsidkare och Fastighetsägarna Sundsvall. Sundsvalls Kommun bidrar med ekonomiska medel till bolaget.
Styrelseordförande är Hans Selling och Vd är Jonas Albecker.
Ett av bolagets mål är att kandidera för utmärkelsen "Årets stadskärna 2021".
Ett antal workshops har genomförts för att olika intressegrupper ska få chansen att påverka satsningarna. Föreningen För TORGET deltog i detta arbete.
Inför workshop 2 som hölls 18 juni 2018, tog föreningen fram ett förslag som du ser längre ner.
Förslaget har också överlämnats till bland annat stadsbyggnadsdirektören och projektledaren för jubileumsfesten.
Inför workshop nr 2 – Sundsvall ”Årets Stadskärna 2021”
”Trygg, ren och blomstrande”
Våra oaser i staden
Vår stads alla vackra torg, parker och grönområden finns där som ett nödvändigt komplement till alla de fantastiska byggnader som kom att uppföras efter den ödesdigra branden 1888. En levande stadskärna har välskötta områden för samvaro, möten, kulturella aktiviteter mm. Öppna ytor, träd och grönområden behöver vi alla som bor, arbetar i och besöker centrum. De är stadens lungor.
Torget och Vängåvan bör knytas ihop för att upplevas som ett sammanhängande stadsrum.
Förtätning får inte innebära att parker och torg i vår stenstad tas i anspråk för bebyggelse. Förslag om att sälja hela eller delar av torg och parker i stenstaden måste därför avslås! Stadshusparken är hotad men de Sundsvallsbor vi mött vill ha kvar denna sköna oas med sin glasveranda mot söder, fina skulptur och lummig grönska.
A-lägen som kan behövas till en representativ offentlig byggnad i framtiden – kanske en konsthall – är mycket viktiga att spara. Långsiktiga planer behövs!
Trots stora satsningar på området längs Selångersån finns mer att önska. Ågläntan i all ära, men området upplevs sterilt och ointressant. Mer grönska, vackra rabatter och något mer lockande behövs.
Liv och rörelse
Om vår stenstad ska blomstra på mer än ett sätt så behövs liv och rörelse.
Historiska tillbakablickar
För att förstå nutiden måste vi känna till historien. De historiska, ibland dramatiserade vandringarna, är ett mycket viktigt och trevligt inslag i sommarlivet. Likaså de föredrag som vid lunchtid under fredagarna brukar erbjudas i Stadshuset. Under Stenstadsdagarna blomstrar vår stad. De traditionerna ska vi värna!
Vårt tips är att stadens besökare, innevånare såväl som turister, som ett komplement till guidning, kan erbjudas en karta och en app/QR-kod med vilka de kan ta sig runt och lyssna på berättelser om stadens hus och de människor som levt i vår stad.
Nutid
Den före detta turistbyggnaden står idag som ett monument över en övergiven stad. Så länge den nu finns kvar och om den numera olovliga kökstillbyggnaden tas bort så bör lokalen användas. Bokloppis är ett alternativ. Ett annat är att byggnaden upplåts som en
utställnings- och PR-lokal för Sundsvallsbornas alla fantastiska föreningar. En eller två veckor om året, även kvällstid, med lämplig fördelning mellan föreningarna kan vara lämpligt. Byggnaden förvaltas idag av Drakfastigheter men uppdrag bör ges till kulturförvaltningen att ”föreningsbefolka” byggnaden.
Torgstånden bör utformas enhetligt och med trevlig färgsättning.
Turistvänligt mottagande
Om nu Stadshuset ska stå öppet som turistinformation mm så bör även den inre entrén vara välkomnande och förses med självöppnande dörrar och med bättre belysning!
Information (skriftlig) kring aktiviteter idag finns idag antingen i Stadshuset eller i Kulturmagasinet. En bättre samordning önskas, inte minst med tanke på våra turister.
Processen framåt
Att en ny scenbyggnad behövs tycks de flesta vara överens om. Processen kring vad som därutöver behövs, däribland centrala allmänna toaletter, bör enligt vår mening starta med ett programarbete där alla intressenter involveras, inklusive oss vanliga skattebetalare som bidrar till att det finns pengar för allt som behöver göras. När synpunkter har samlats in ska allmänheten informeras och beredas möjlighet till yttrande.
För den arkitektoniska utformningen av en vacker och ändamålsenlig scenbyggnad och allt som behöver finnas i en torgfunktion (exempelvis allmänna toaletter, platser för kiosker, lokal för torgarbetare) bör minst tre arkitektfirmor bjudas in till en tävling. Scenen behöver inte vara alltför stor eftersom stora artister i regel har en egen scen med sig.
Fräscha toaletter och gaturum
I många större städer ute i Europa hittar man ofta toaletterna en trappa ner under gatunivån. De är ofta bemannade men också vanligtvis fräscha, vissa även självrengörande. Kostsamt förstås men det vore ett lyft för vår stad. En stadskärna utan proffsiga toaletter har förmodligen små utsikter till att vinna ett pris som årets stadskärna.
I en fräsch stadskärna ska man inte behöva hitta mängder av fimpar mellan gatustenarna. Hur kan vi nå en fimpfri stadskärna? Kanske dags att introducera en eller flera årliga veckor för ”ploggning”, det vill säga joggning med skräpplockning?
Handikappanpassning
Oavsett vilka åtgärder som vidtas måste alltid hänsyn tas till dem som är funktionshindrade/ rullstolsburna. Det betyder givetvis att även toaletter under gatunivå måste kunna nås för den som inte kan gå i trappor. Alternativet är ett komplement med en handikappanpassad toalett i gatunivå.
Kvinnokraft
Vår vackra och säregna stadskärna ståtar med byggnader som utgör monument över de herrar arkitekter och byggherrar som format och byggt vår stad. En plakett på varje byggnad, som berättar om husens upphovsmän vore inte fel! Lars Ahlin har passande nog fått eget torg i vårt fantastiska och prisbelönta Kulturmagasin.
Men många kvinnor lever idag och har levt tidigare i denna vår stad. Dags nu att lyfta fram åtminstone några av dem! Listan kan med all säkerhet utökas!
Sofia Gisberg (1854 – 1926) är kvinnan som är formgivare till den fantastiskt vackra fontänskulpturen i Vängåvan. Hon har även formgivit bland annat nobeldiplom och verkligen lämnat fysiska avtryck till framtiden.
Frida Stéenhoff (1865 – 1945) var en stridbar, modig och stark kvinna som under hela sitt liv kämpade för ett solidariskt och bättre samhälle. Under de 20 år hon bodde i Sundsvall författade hon ett flertal teaterpjäser och böcker med viktiga budskap kring mödraskap, barns och kvinnors rättigheter. Hon var även engagerad i fredsarbete. En stor del av sitt liv använde hon till att stötta de kvinnor som levde ett hårt och förödmjukande liv åren runt sekelskiftet i Sundsvall. Storgatan 18, snett emot Vängåvan, var en gång hennes adress.
Sigrid Hjertén (1885 - 1948) var en kvinna och som hyllas såväl i vårt land som utomlands. Just nu finns en utställning av hennes konst på Valdemarsudde i Stockholm. Hon utbildade sig till teckningslärare och textilkonstnär och efter att ha varit elev hos Henri Matisse i Paris kom hon att vinna konstnärlig storhet med sitt expressionistiska uttryckssätt. Hennes hem i några unga år låg i det Blombergska huset på Storgatan 16 och Sigrids mormor, ”änkefru” Anna Brita Rahm bodde i det Rahmska huset invid Stora Torget (Storgatan 24).
Textförfattaren och sångerskan Gurli Bergström (1905 – 1982), mer känd som Kai Gullmar, växte upp på Storgatan 5, där hennes mor Lydia Bergström (f. Lax) drev en kaférörelse. Än idag sjunger vi hennes låtar. Hon är även en av de 39 personer som är invalda i Swedish Hall of Fame. En dag om året borde få bli en dag då vi tillsammans kan hylla Kai Gullmar och hennes musik!
Vår vision är att dessa fyra kvinnor lyfts in i vår tid och hedras med en skulptur i modern tappning och med central placering i stadskärnan. Deras ansikten och namnteckningar och/eller andra visuella kännetecken skulle kunna finnas som reliefer i stenytan. Besökare ska på plats och med hjälp av QR-koder/ny teknik även kunna lyssna till berättelser om var och en av dessa kvinnliga förebilder.
Föreningen FÖR TORGET